EFT Relatietherapie in Delft

Je relatie in een crisis?

Jullie relatie is in een ‘crisis’. Dat wil zeggen: jullie komen er zelf niet meer uit. Er zijn teveel ruzies, of er is teveel stilte. Jullie hebben wel vaker problemen gehad, maar daar kwamen jullie altijd wel uit. Deze keer voelt het anders. Veel relaties krijgen er een of meerder keren mee te maken. Het is heel gewoon dat, als je samen een leven deelt, je een keer vastloopt.

Het is het belangrijkste dat er is. Maak er werk van!

Voor de meeste mensen is hun relatie het fundament van een gelukkig, zinvol en kansrijk leven. Het is waar het allemaal om draait. Zo belangrijk als het is, zo complex kan het zijn. Daar mag je best af en toe wat begeleiding bij vragen. Dat doe je ook als je een hypotheek neemt, een belangrijke keuze voor een baan maakt of als het je gezondheid betreft. Dus voor je relatie zou het net zo vanzelfsprekend moeten zijn. Als je werkt met een goed opgeleide therapeut kun je veel dieper gaan dan met zijn twee en een fles wijn.

Werken met een wetenschappelijk bewezen methode

De behandeling is wetenschappelijk onderzocht, aangescherpt en verbeterd waar nodig. De stappen liggen vast, de technieken, de manier waarop we werken. Het is een methode met een hele stevige basis waarvan we het succespercentage weten. Natuurlijk is de uitwerking helemaal op maat gemaakt van jullie vraagstukken en problemen.

Over Emotionally Focused Therapy (EFT)

De naam zegt het al: het gaat om de emoties. De diepgravende emoties die jou en je partner wezenlijk bepalen. Emoties die te maken hebben met ‘je kunnen verbinden’, ‘je kwetsbaar opstellen’, ‘verlating’ en ‘vertrouwen’. Voor de meeste mensen niet echt de emoties waar je dagelijks bij stilstaat. Maar ze bepalen wel alles wat je doet, hoopt en kunt.

In de behandeling maken we ze bespreekbaar. Het is een hernieuwde kennismaking. Met de ander, maar ook met jezelf. De meeste stellen geven na afloop aan nog nooit zo over zichzelf, de ander en de relatie te hebben nagedacht. Men ervaart een diep gevoel van groei, verrijking en contact met elkaar. Dat maakt de behandeling ook zo waardevol: je krijgt praktische handvatten de dagelijkse gesprekken te herstellen én je gaat de diepte in om elkaar te vinden in de meest wezenlijk bepalende thema’s.

Maar eerst even heel praktisch

Er is iets mis in de manier waarop jullie met elkaar omgaan. Voordat we aan het werk kunnen met jullie relatie, moeten we er eerst voor zorgen dat jullie überhaupt tot gesprek kunnen komen. Jullie gesprek heeft een vast patroon. Of jullie beuken op elkaar in, of de een jaagt de ander achterna, of jullie zonderen je allebei af. Dat doen jullie letterlijk (in ruzies) maar ook in een gewoon gesprekje over ditjes en datjes.

Als jullie al van jezelf doorhebben dat jullie vastzitten in bepaalde patronen, is het moeilijk om daar zonder begeleiding uit te breken. Lichtpuntje: het is iets waar je goed aan kunt werken en daarmee kunnen jullie aan de slag. Het is iets praktisch, iets dat je kunt doen. Voor de meeste stellen is het ook wel fijn dat ze eerst even dit kunnen doen voordat ze met de diepere emoties aan de slag gaan.

Hier gaat het om

Als jullie die vastgelopen patronen kunnen doorbreken, hebben jullie al veel bereikt. De meeste stellen hebben dan ook al wel meer vertrouwen in de goede afloop. Dat mag ook wel, want bijna alle relaties die de vaste patronen kunnen doorbreken, komen sterker uit de behandeling. Nu is het tijd om die wezenlijke emoties te bespreken. We schuwen de pijn en het verdriet niet.

We geven ruimte voor kwetsbaarheid en moeilijk uit te spreken angsten. Het is een zoektocht. Niet veel mensen kennen hun eigen emoties ten diepste. Jullie hebben genoeg vertrouwen in elkaar om deze persoonlijke zoektochten te delen.

Het zijn vaak intense gesprekken. Over verdriet, angsten, je klein voelen, gekwetst zijn, je afgewezen voelen. Maar het gaat ook over de dromen, hopen en wensen. Waar willen jullie naartoe? Wanneer voelt je relatie als vervullend? Welke eisen stel je aan de ander en aan jezelf? Door het allemaal in liefde te bespreken, verdiepen jullie het contact en wordt de band alleen maar sterker.

Emotionally Focused Therapy: drie fasen

  1. Vóór alles gaan we aan jullie communicatie werken.
    Die loopt namelijk spaak. En zolang jullie geen gesprek kunnen voeren, kunnen we ook niet aan het werk. Het is een praktische periode waarin jullie, samen en ieder voor zich, vooral heel concreet aan het werk moeten met oefeningen en analyses
  2. In een serie intense, energieke gesprekken verkennen we jullie relatie en jullie als individu ten diepste.
    Wat zijn de bepalende emoties en drijfveren. Waar doen jullie het voor? Waar ben je bang voor? Wat staat jullie in de weg? In deze gesprekken maak je opnieuw kennis met elkaar en verstevig je de band
  3. Als afsluiting kijken we verder vooruit.
    Wat zijn de wensen en dromen? Durven jullie die alweer te hebben? Wat zien jullie? Kunnen jullie al weer samen in de verte kijken, genieten en pret maken? Waarschijnlijk wel.

Wil je meer weten over psychologen in Delft?

Als je meer wilt weten over waarmee  je naar een psycholoog gaat, of als je een specifieke vraag over jezelf hebt, bel dan even voor een afspraak naar 085 – 40 14 720 of stuur een mail naar Psycholoog Delft.