Angstklachten behandeling bij Psycholoog Delft

Iedereen kent de fobie

De meeste mensen denken bij angstklachten vooral aan fobieën: hoogtevrees, vliegangst, smetvrees, pleinvrees of bijvoorbeeld claustrofobie. Het zijn vormen van gerichte angstklachten: je bent ergens bang voor. Iets specifieks.

Bang in situaties met andere mensen

Je kunt ook bang zijn voor situaties (in relatie tot andere mensen). Dat zijn sociale angsten; bijna iedereen kent wel het ongemakkelijke gevoel als je voor een groep moet spreken, bang om jezelf belachelijk te maken. Een sociale angst is dat gevoel maar dan zeer uitvergroot. Het kan over alle vormen van sociale interactie gaan. Zoals bijvoorbeeld bang om een flater te slaan, te zweten, te blozen, domme dingen te zeggen of op welke manier dan ook af te gaan. Als je zo’n angstklacht hebt, ben je vanzelfsprekend veel alleen.

Veel voorkomend: de paniekstoornis

Minder bekend zijn angstklachten die niet echt voor ‘iets’ zijn. En dat terwijl ze zeker net zo vaak voorkomen. Het kan goed zijn dat je, zonder duidelijke reden ineens een gevoel van ademnood krijgt. Je krijgt pijn op je borst, last van hartkloppingen en je zweet. Er is dan sprake van een paniekaanval.

Het kan ook minder ‘paniekerig’ voelen: misschien heb je meer een dof gevoel, alsof je flauw kunt vallen, of dat er iets onderhuids gebeurt, je bang bent gek te worden, of bang bent ineens een hartaanval te krijgen. Ook dat zijn paniekaanvallen.

Als je dat soort klachten nu vaker hebt en je maakt je er zorgen over of je vermijdt dingen omdat je bang bent dat er weer zoiets kan gebeuren, dan zou je ook angstklachten kunnen hebben.

Of gewoon… bang

Maar de angstklacht die misschien wel het meest voorkomt is de gegeneraliseerde angst. Je bent gewoon de bang, bezorgd, paniekerig, nerveus, opgejaagd, gespannen. Over de financiën, de toekomst, je kinderen, je gezondheid, werk, geen werk, noem maar op. Je gaat maar door en je gaat maar door. Zelfs al weet je rationeel beter.

Rustige zorgvuldige behandeling

Er zijn verschillende manieren om aan angstklachten te werken. Vaak bestaat de behandeling uit gerichte ontspanningsoefeningen en actief werken aan het veranderen van bepaalde gedachtenpatronen die niet kloppen met de werkelijkheid.

Je groeit weg van de angst

Bijna iedereen met angstklachten kan logisch beredeneren dat het niet nodig is om zó allesomvattend bang te zijn als zij zijn. Bijna iedereen begrijpt dat angst goed is, dat het je kan helpen, maar dat het bij hen niet meer gezond is. Je weet het, je begrijpt het en je snapt dat het anders moet; het lukt je alleen niet om dat zelf te doen.

In de behandeling leer je, stapje voor stapje, je angst nieuwe kaders en een nieuwe basis te geven. Zodoende groei je er van weg en ben je niet meer gevangen in de angst. Het zal niet meer je hele leven controleren.

Wil je meer weten over psychologen in Delft?

Als je meer wilt weten over waarmee  je naar een psycholoog gaat, of als je een specifieke vraag over jezelf hebt, bel dan even voor een afspraak naar 085 – 40 14 720 of stuur een mail naar Psycholoog Delft.