Laat je stress en burnout behandelen bij Psycholoog Delft

Opgebrand

Een burn-out, je bent ‘opgebrand’, hebt geen energie meer. Maar er is meer aan de hand, want hoeveel rust je ook neemt, je blijft futloos en ‘zwaar’. Dat komt omdat er meer aan de hand is.

Burn-out, balans en patronen

Aan de ene kant is je balans zo ontregelt dat ‘even bijtanken’ geen oplossing biedt. En aan de andere kant heeft die verstoring andere oorzaken dan alleen teveel hooi op je vork nemen. Je hebt over langere tijd niet alleen je energie ondermijnd maar ook je gevoel van zinvol werk te doen, je aandacht goed te verdelen en ruimte te houden voor de zaken die jij belangrijk vindt. Je hebt besluiten genomen die niet goed voor je zijn. Dat heb je niet één keer gedaan, maar herhaaldelijk.

Zo zijn er patronen ontstaan in de manier waarop je omgaat met de wereld om je heen. Patronen die ooit hun nut hadden, maar die je nu vastzetten.

Burn-out rondt proces af

Een burn-out is een eindstation, eigenlijk de laatste fase van een proces dat al lang loopt. De meeste mensen hebben tijdens het proces al door dat het mis gaat. Er is stress, je hebt een kort lontje, familieleden maken hier een opmerking over, je bent slecht geconcentreerd en veel moe. Je hebt al die signalen afgedaan als onbelangrijk, je vindt dat je de situatie aan moet kunnen. Niet zeuren, schouders eronder, en doorgaan.

Achteraf denk je: ”had ik dat allemaal maar niet gedaan”. Om deze reden schenken we in de behandeling aandacht aan het herkennen en waarderen van signalen. Je leert beter naar jezelf te luisteren en je zult beter contact krijgen met je zelf. Je weet wanneer je jezelf serieus moet nemen.

Enkele symptomen van een burn-out

Er zijn lichamelijke klachten die goed kunnen wijzen op stress. Vermoeidheid natuurlijk, maar ook slecht kunnen slapen. Je kunt last krijgen van je darmen, hoofdpijn, rugpijn, verminderde weerstand en hartkloppingen. Je komt ook nergens meer echt tot rust. En als er een moment van stilte is, dan vul je dat met zorgen, somberheid en gepieker. Je kunt je eigenlijk niet meer herinneren wanneer je voor het laatst echt van iets genoten hebt.

In je werk gaat het steeds slechter; je maakt meer fouten en presteert slechter. Daar wordt je wat onzekerder van. Je voelt onmacht en denkt vaak dat het allemaal niet meer goed komt.

De behandeling van burn-out en stress

De behandeling is doorgaans gericht op meerdere doelen tegelijk. Van groot belang is om het contact met jezelf te herstellen, dat je een betere energiebalans opbouwt en dat je tot inzicht komt wat bij jou de oorzaken zijn van je klachten. We maken specifieke doelen die elk hun eigen behandelmethode kennen.

In zijn algemeenheid kun je zeggen: hoe langer de burn-out en het stress-proces duurde, hoe langer ook het herstel duurt. Via psycho-educatie leer je meer over je klachten, tegelijkertijd maak je psychische en sociale veranderingen door en verander je jouw oude patronen die tot dan toe valkuilen bleken te zijn. Uiteindelijk make we samen ook een re-integratieplan zodat je langzaam aan kunt beginnen met werken.

Neem contact met mij op

Is dit herkenbaar of wil je meer weten over stress en burnout klachten? Neem telefonisch contact op via 085 – 40 14 720 of mail naar Psycholoog Delft.